"ZAKONOM OMOGUĆITI DA SE TAKVIMA IZBUŠE SVE GUME": Parkirao BMW na mestu za invalide
Parking, Foto: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

haos na mrežama

"ZAKONOM OMOGUĆITI DA SE TAKVIMA IZBUŠE SVE GUME": Parkirao BMW na mestu za invalide

Osobama sa invaliditetom potrebno je parking mesto koje će biti što bliže odredištu i treba biti adekvatno označeno u skladu sa propisima kako bi mogli neometano ući i izaći iz vozila

Objavljeno:

Jedna od stvari koja podjednako nervira i vozače i pešake jeste kada na parkingu za invalide ugledaju parkiran automobil koji zapravo nema oznaku za invalide. Tada uglavnom svi polude - i to s razlogom!

Upravo tako nešto desilo se i na odmorištu u Dalmaciji u Hrvatskoj, kada je jedan slučajni prolaznik ugledao a potom i uslikao parkiran automobil marke BMW - bez oznake da je vlasnik osoba sa invaliditetom.

Iako se sama situacija desila u Dalmaciji, ovakvi prizori su svakodnevni i kod nas u Srbiji, gde bahato ponašanje vozača onemogućava osobama sa invaliditetom normalan pristup parkingu, ostavljajući ih na milost i nemilost.

Parking
Parkingfoto: Alvey & Towers Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim toga, osobe sa invaliditetom svake godine prolaze provere prilikom dobijanja nalepnice za parkiranje, što dodatno povećava njihovu frustraciju.

"Treba zakonom omogućiti građanima, da legalno takvima izbuše sve četiri gume", glasi jedan od komentara koji se našao na mrežama.

Kazna 10.000 dinara

Osobama sa invaliditetom potrebno je parking mesto koje će biti što bliže odredištu i treba biti adekvatno označeno u skladu sa propisima kako bi mogli neometano ući i izaći iz vozila.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna koju će svaki bahati, odnosno neodgovorni vozač platiti za zaustavljanje ili parkiranje na parking mestu za osobe sa invaliditetom.

Septembra 2023. godine poslanici su na sednici parlamenta usvojili predlog da umesto doskorašnjih 5.000 dinara, kazna za ovakav prekršaj građane košta 10.000 dinara. Odluka o dupliranju kazne doneta je usvajanjem predloga Zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Bonus video:

02:40

OVA STVAR ĆE POVEĆATI BROJ PARKING MESTA I SMANJITI BROJ AUTOMOBILA U BEOGRADU?! Stručnjaci: To je konstanta koja treba da traje

(Espreso/Index/Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.